slide1

Klitmøller er et gammelt autentisk fiskerleje på vestkysten i Thy med et indbyggertal på cirka 916 personer, som mangedobles om sommeren. Klitmøller er ikke bare et sommerhusområde eller et forblæst hjørne i Udkantsdanmark. Klitmøller er også historien om en by, der har formået at genopfinde sig selv flere gange gennem tiden, når havet har slået til på den ene eller den anden måde.

Byen stammer oprindeligt fra 1600-tallet, hvor den først ernærede sig ved skudefart. I takt med at den uddøde op gennem 1800-tallet, tog fiskeriet over og blev mølboernes primære erhverv, frem til Hanstholm Havn blev bygget i 1967, og fiskerne flyttede deres både til Hanstholm. Herefter fulgte et par hårde årtier for Klitmøller. Folk flyttede fra byen, husene gik i forfald og området døde stille hen.

I starten af 80’erne strandede den tyske surfer Christian Dach med færgen i Hanstholm og besluttede sig for at udnytte ventetiden ved at udforske kysten. Her opdagede han ved et tilfælde bugten ved Klitmøller og dens fantastiske surfspots.

Gennem de næste årtier steg Klitmøllers popularitet og surfere fra hele verden valfartede, og gør det stadig, til det lille fiskeleje, som i dag kaldes for Cold Hawaii. De unikke vejrforhold, der minder om Hawaiis – bare koldere, og strækningen fra Agger til Hanstholm er et af Europas bedste surfområder. I takt med at området er blevet populært, er indbyggertallet også steget, og mange små virksomheder er poppet op.